wij wensen u  fijne feestdagen. En een mooi  succesvol 2023! Fijne feestdagen vanuit QRS!
22 december 2022

Net als vorig jaar geeft QRS geen kerstpakketten uit. In plaats daarvan doneren wij een mooi bedrag aan Wanawake Tunaweza. Met deze, en vele andere donaties, zijn al veel prachtige projecten gerealiseerd. Hoe dat zit? Dat leest u hier.

terug naar overzicht

Wij wensen u fijne feestdagen en een gelukkig nieuw jaar

The story continues

Vorig jaar heeft Marcel van Wanawake Tunaweza onze klanten verteld hoe ze in corona tijd een mooi nieuw project hebben opgestart in Arusha (Tanzania) waarbij ze kansarme vrouwen helpen met het opstarten van een nieuw bedrijf. Zij runnen dit initiatief met drie enthousiaste vrijwilligers uit Nederland, de financiering verloopt via donaties van vrienden/familie en alle bijdragen komen rechtstreeks ten goede aan dit project.

Armoede maakt deze vrouwen kwetsbaar. Empowerment van vrouwen is cruciaal voor de toekomstige groei en vooruitgang van Tanzania. Wanawake Tunaweza ondersteunt inmiddels vijf groepen vrouwen, helpt met het opzetten of uitbouwen van een eigen ‘bedrijf’ en geeft kleine leningen zonder rente om dit te faciliteren. Een prachtig project wat voor Marcel de ogen heeft geopend wat ze allemaal kunnen bereiken met de juiste inzet, begeleiding en financiële support.

Het programma is inmiddels omgedoopt tot Wanawake Tunaweza wat betekent ‘ women we can ’, omdat ze inzien dat intensieve begeleiding van de groepen veel meer impact heeft dan simpelweg het verstrekken van geld. En ook omdat ze geloven dat daar de sleutel tot groei, zelfstandigheid en zelfredzaamheid ligt. Dankzij alle bijdrages hopen ze dit project nog lang te mogen ondersteunen.

Lees hieronder de verschillende groepen die begeleid worden door de vrijwilligers van Wanawake Tunaweza.

Amani

In de loop van het jaar mee gestart. Werken aan nieuw business plan, om verhuurbedrijf voor stoelen uit te bouwen tot een evenementen organisatie bedrijf. Zijn weer begonnen met sparen.

Mwakiweza

Verbouwen afwisselend aardappelen of groenten & mais. Duidelijke structuur aangebracht in de groep, met heldere taakverdeling. Uitgebreid overzicht gemaakt om kosten en inkomsten overzichtelijk te maken. Met kleine lening nu succesvol aan groenten & mais oogst bezig. Sparen goed. Willen individuele leden ook geld gaan uitlenen uit groepsspaarpot. Volgend jaar marketingplan opzetten.

Mwangaza

Hebben aantal interne problemen op volwassen manier opgepakt en opgelost. Zijn in september begonnen met bedrijf voor in en verkoop van rijst. Werken aan een voorzichtige opbouw, met maandelijkse inkoop. Werkt goed. Is noodzakelijk i.v.m. sterk schommelende (vooral oplopende) rijstprijzen. Zijn begonnen met verschaffen van leningen aan de individuele leden uit groepsspaarpot. Volgend jaar marketingplan opzetten.

Uwaba

Hebben drie activiteiten. Houden kippen voor eieren (en op later moment voor slacht). Dat loopt uitstekend. Deel van de kippen gedoneerd, deel door groepsleden zelf ingebracht. Daarnaast houden ze twee slachtkoeien (een gedoneerd, een zelf bij elkaar gespaard en verdiend met kippenactiviteit) die eind van het jaar worden geslacht en verkocht, met verwachting van goede opbrengst/winst. Sparen goed, uitstekend voor verschillende doeleinden. Goed georganiseerd. Groepsleden trouwe bezoekers van de groepsbijeenkomsten.

Wanawake Tunaweza 

Voorbeeldgroep. Hebben goed lopende stookhout business opgezet met investering in schuur en duidelijk rolverdeling. Volgend jaar werken aan verder uitbouwen (diversifiëren) business. Uitstekende spaarders.

Geïnspireerd door dit verhaal of wilt u zelf ook als vrijwilliger eens lesgeven? Stuur dan een mail naar info.wanawake.tunaweza@gmail.com

Heeft u een vraag?

Heeft u een vraag of kunnen we ergens mee helpen? Benieuwd naar ons aanbod, hulp nodig met een project of wilt u gewoon eens kennismaken? Laat het ons dan weten! 

Deze website gebruikt uitsluitend anonieme cookies voor analyse van bezoekersaantallen & gedrag op de website.
Meer Info
accepteren